23 Ekim 2011’de Van depremi Türkiye’nin Doğu kesimini sarsmış, 11.000’den fazla binaya kalıcı hasar vermiş ve en az 60.000 kişi evsiz kalmıştır. Bu yıkıcı olay; Dünya Ekonomik Forumu, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği, ABD Ticaret Odası, UPS Vakfı ve UPS Türkiye ortaklığında geliştirilen “Sağlam KOBİ” başlıklı bir afet hazırlık sürecini teşvik etti.


Sağlam KOBİ, Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) dayanıklılığını artırmak için en iyi uygulamaları tespit etmek üzere özel ve kamu sektörü ile sivil toplum örgütlerini bir araya getirmeyi hedefliyor.ABD Odaları Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Marc DeCourcey, “Bir afetten sonra işletmelerin hasarları ne kadar hızlı giderilirse, topluluk da o kadar hızlı iyileşir.” dedi. “

“Vakıf, beş yıldır, bir afetin Türkiye’de toplumları uzun vadede etkilemesi ve güçlendirmesi durumunda KOBİ’lerin hazırlanmasına yardımcı olmak için UPS Vakfı, Dünya Ekonomik Forumu ve KSS Türkiye ile çalışmaktan gurur duyuyor.” Bu ortak çaba, KOBİ’lerin afetlere ve iş kesintilerine karşı daha dirençli olmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış bir kaynak paketi sağlamayı amaçlıyor.


17 Eylül 2013 tarihinde başlayan Sağlam KOBİ projesi beşinci yılın sonuna gelindiğinde, sadece KOBİ’lere yönelik doğrudan eğitimleri sürdürmekle kalmıyor, aynı zamanda KOBİ’lerin afetlere hazırlık planı hazırlamalarına yardımcı olacak; daha çok eğitici eğitmek için “Eğitmen Eğitimi”aktiviteleride gerçekleştiriyor. Son beş yılda, yaklaşık 2.500 KOBİ, düzenlenen eğitim programlarına katıldı, Türkiye genelinde 25 ilde 65’in üzerinde eğitim faaliyeti düzenledi ve 100’ün üzerinde eğitici eğitildi. Ayrıca Sağlam KOBİ web sitesindeki ücretsiz kaynaklara erişen 90.000 kişi var.


Hiç kimse Van depremi gibi bir afetin bir daha yaşanmasını istemez. Ancak, soru bir afetin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği değil; ne zaman olacağıdır. Sağlam KOBİ’nin hazırlık çabaları sayesinde, Türk özel sektörü daha da dirençli hale geldi ve bir sonraki afet gerçekleştiğinde daha donanımlı olacak.


UPS Vakfı başkanı Eduardo Martinez, “Görevimiz, sadece Türkiye’de daha güçlü ve daha güvenli topluluklar oluşturmaya yardımcı olmak değil, aynı zamanda küresel ölçekte uluslararası iş dünyasının hazırlığını geliştirmek için de yararlanılabilecek,toplumsal dayanıklılık girişimlerini güçlendirmek olmuştur.” dedi, “İnsani Yardım programımızın bir parçası olarak, Dünya Ekonomik Forumu ve ABD Odaları Vakfı gibi düşünce liderleri ile işbirliği yaparak sektörün kapasitesini artırmaya yönelik fırsatlar arıyoruz.”


2011 yılında Van’da tüm ülkeyi yasa boğan, yıkıcı bir deprem yaşandığını ifade eden UPS Türkiye Genel Müdürü Burak Kılıç, “Depremin ardından insanların ve işletmelerin yaralarını sarmak ve gündelik hayata kesintisiz bir şekilde hızlıca dönüş yapmak oldukça zorlu bir süreç. Faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz toplumun bir parçası olarak UPS de afetlere dirençli KOBİ’lerin depremden sonraki yaraları sarma sürecine destek olacağına inanıyor. UPS Vakfı, afetlere dirençli bir toplum için KOBİ’leri desteklemeye devam edecek”, dedi.